100 % kotimaisuusaste kirjolohessa saavutettu

Panostukset kotimaiseen kalaan tuottivat tulosta.

19.09.2024

Saavutimme merkittävän tavoitteen viime vuonna, kun kaikki Kalavapriikin kirjolohituotteet valmistettiin kotimaisesta kalasta. Suosimme muutoinkin kotimaista kalaa, pääasiassa järvikalaa, josta valtaosan hankimme kalastajilta Kuopion lähivesistöistä. Kaikesta käyttämästämme kalasta jo 80 prosenttia on kotimaista.

100-prosenttinen kirjolohen kotimaisuusaste on tulosta vuosien työstä ja strategisista valinnoista, kuten Kalankasvatus Vääräniemen osakkuuden hankkimisesta vuonna 2022 ja Benella-kasvattajayhteistyöstä.

Kasvattajayhteistyö sai uudenlaista syvyyttä vuonna 2023, kun ostimme kasvatetun kalan vastuullisuudesta ja kotimaisuudesta kertovan Benella-tuotemerkin Alltech Fennoaqua Oy:ltä. Mielestämme Benella-kala on parempi vaihtoehto tuontikalalle sekä ilmaston että vesistöjen kannalta.

Benella-tuotemerkin ideologiaan kuuluu pitkäjänteinen yhteistyö rehuvalmistajan ja sopimustuottajan välillä, jolloin kalalle pystytään takaamaan huippulaatu ja terveellisyys. Kalat kasvatetaan kotimaisella lähirehulla, jonka raaka-aineena on käytetty Itämeren silakkaa ja kilohailia. Benella-kaloja siis ruokitaan ravinteita kierrättäen.

Vastuullista hankintaa ja yhteistyötä kotimaisessa verkostossa

Kalavapriikki pyrkii raaka-aineiden hankinnassa suosimaan kaikin tavoin kotimaista kalaa. Benella-kalan lisäksi käytämme tuotteissamme lajikannoiltaan elinvoimaisia luonnonkaloja, pääasiassa Kuopion lähivesistöistä tai Lapista saatua järvikalaa.

Luonnonkalan ostamme suoraan kalastajilta, jotta saamme ne tuotantoon hyvin nopeasti. Suurin osa kalasta tulee meille 200 kilometrin etäisyydeltä Kuopiosta.

Tiiviillä yhteistyöllä kalastajayhteisön kanssa haluamme edistää perinteisen suomalaisen elinkeinon jatkumista ja kehittymistä. Kalavapriikin jalostamat kalat kasvatetaan isoilta osin perinteisin menetelmin, mutta myös kiertovesikasvatettua kalaa hyödynnetään.

Tuontikalassa vastuullisuus ja jäljitettävyys ehdoton edellytys

Vaikka suosimme pääasiassa kotimaassa kasvatettua kalaa, käytämme tuotannossamme edelleen myös jonkin verran ulkomailta tuotua kalaa. Kaikesta kalaraaka-aineesta 80 % alkuperä on Suomi ja 20 % tulee Norjasta.

Jäljitettävyys on meille ehdottoman tärkeää. Norjan lohessa pidämme kiinni siitä, että käytämme vain ASC-sertifioitua kalaa.

ASC-sertifikaatti kertoo siitä, että lohi on kasvatettu vastuullisuusstandardien mukaisesti ja on jäljitettävissä niin, että tiedämme tarkasti, mistä kala on peräisin.

Lisätietoja:

Jari Korhonen, toimitusjohtaja, osakas
jari.korhonen@kalavapriikki.fi
+358 50 543 8163