Uutisotsikot ovat kertoneet EU:n päätöksestä kieltää savuaromit elintarvikkeissa. Aihe on herättänyt keskustelua ja myös huolettanut kuluttajia. Mitä tämä tarkoittaa savun mausta nauttiville? Me haluamme vastata kysymykseen omalta osaltamme: savukalan ystävillä ei ole syytä huoleen. Kaikki Kalaonni-tuotteet maustetaan vain aidolla savulla – nyt ja aina.
Savuaromit ovat elintarviketeollisuuden ratkaisu savun maun tuomiseen tuotteisiin ilman varsinaista savustamista. Ne valmistetaan puhdistetusta savusta, mutta eivät tarjoa samaa makumaailmaa kuin perinteinen savustus. EU:n kielto perustuu varovaisuusperiaatteeseen ja mahdollisiin terveysriskeihin, joita savuaromeihin on liitetty.
Kalaonni puolestaan on aina pitänyt kiinni aidosta savustuksesta. Meidän savukalamme saavat makunsa leppäsavusta – perinteisestä, maltillisesta savustustavasta, jossa kala kypsyy hitaasti ja imee itseensä lempeän luonnollisen savun aromin.
Savustusprosessi takaa tuotteillemme aidon maun, mutta se myös kunnioittaa pohjoismaisia perinteitä. Savukalalla on ollut aina erityinen asema ruokakulttuurissamme, ja se myös tämän päivän suomalaisten suosikkiruokia.
Perinteinen savustaminen sallittua tulevaisuudessakin
Aitosavustuksen osalta Euroopan komissio teki jo vuonna 2020 merkittävän päätöksen. Suomessa saadaan valmistaa ja myydä perinteisesti savustettuja tuotteita.
– Savustus on perinteisenä valmistusmenetelmänä osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen jatkuminen Suomessa on nyt taattu pysyvällä poikkeusluvalla. Olen vakuuttunut, että terveellisyys ja perinteet mahtuvat samaan ruokapöytään jatkossakin, Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä totesi tuolloin ministeriön tiedotteessa.
Kalaonni jakaa ministeriön näkemyksen. Me uskomme, että aito savustus ja tiukka valvonta takaavat turvalliset ja herkulliset tuotteet, jotka tekevät oikeutta suomalaiselle ruokaperinteelle.
Kotimainen Kalaonni on aitojen makujen ja meiningin asialla
Kalaonni-tuotteet eivät ole koskaan sisältäneet savuaromeja, ja savustuksessakin uskomme kohtuullisuuteen. Mielestämme hyvä ruoka alkaa laadukkaista kotimaisista raaka-aineista, aidosta valmistustavasta ja harkitusta reseptiikasta.
Kaikki Kalaonni-klassikko sarjasta löytyvät savukalatuotteemme on maustettu sopuisan savustamisen ja suolauksen filosofiaa noudattaen.
Leppäsavun hellävarainen kosketus tuo kalaan vivahteikkaan maun, joka tarkasti harkitun suolaripauksen kanssa täydentää kotivesien parhaimman laatukalan omaa herkullista makua eikä peitä sitä alleen.
Tuotteissamme suosimme kotimaista kestävästi kasvatettua kalaa. Kirjolohen alkuperä on meillä aina Suomi.