Vastuullisuus
Erinomaisen tuoretta ja puhdasta. Lähellä kestävästi kasvanutta ja tuotteiksi tehtyä. Sitä on Kalavapriikin kotivesien parhain laatukala, jota me toimitamme sinulle kauppoihin ja keittiöihin.
Hallitsemme kalaruoan koko tuoteketjun vesistä lautaselle asti. Se takaa tuotteillemme korkeimman laadun, puhtauden ja tuoreuden.
Mikään mitä teemme ei maksa maailmaa
Ruoantuottajana meidän valintojemme painon – tai keveyden – tuntevat niin luonto, yhteiskunta kuin asiakkaammekin. Me valitsimme kanssasi vastuullisuuden ja kestävyyden, jotta hyvää riittää meille jokaiselle huomennakin. Tavoitteemme on olla Suomen vastuullisin kalankasvattaja ja kalaruoan tuottaja.
Kalavapriikki kotimaisen kalan ja kestävän elintarviketuotannon asialla
Koko elinkeinomme syntyy elävästä luonnosta, siksi olemme aina ympäristön hyvinvoinnin puolella. Kotimainen kala ja vesistöt tarvitsevat nyt erityistä vetoapua. Samasta syytä pyrimme luomaan Suomeen kestävämpää ruokakulttuuria, joka innostaa kiireisiä ihmisiä nauttimaan useammin terveellisestä ja kestävästä kotimaisesta kalaruoasta.
Näin me huolehdimme vastuullisuudesta
Pyrimme kaikessa toiminnassamme luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen. Ympäristövastuullisuuden kulmakiviä ovat koko tuotantoketjun korkea energiatehokkuus sekä kiertotalousajattelu.
1.
Alkuperä
Suosimme kotimaista kalaa ja lähituotantoa. Käytämme tuotteissamme muun muassa lajikannoiltaan elinvoimaisia kotimaisia järvikaloja sekä Benella-kirjolohta, jonka kasvatuksessa kierrätetään Itämeren ravinteita.
2.
Raaka-aineen 100% hyödyntäminen
Kiertotalouden periaatteiden mukaisesti hyödynnämme kaikki kalan osat. Elintarvikkeiksi sopimattomat osat tarjoamme rehuksi, lemmikinruoan ja käsityöteollisuuden tarpeisiin.
3.
Energiatehokas tuotanto
Energiatehokas tuotantolaitoksemme hyödyntää auringosta ja maalämmöstä saatua energiaa sekä ottaa hukkalämmön talteen.
4.
Parempi pakkaus
Olemme vähentäneet muovin käyttöä tuotteidemme pakkausmateriaalina aina, kun se on tuoteturvallisuuden ja laadun kannalta ollut mahdollista. Styrox-laatikot on korvattu aaltopahvilla, mikä vähentää tilan tarvetta ja siksi päästöjä.
5.
Muovi ja pahvi
Vesistöjen kunnosta huolehtiminen on meille tärkeää sekä eettisyyden että laadukkaiden kalatuotteiden valmistamisen kannalta. Käytännössä haluamme vähentää muovin käyttöä niin paljon kuin mahdollista, mikä osaltaan rajoittaa vesistöihin kulkeutuvien mikromuovien määrää.
6.
Kuljetus
Pahvilaatikot ovat tuoneet säästöjä tilankäytössä ja vähentäneet pakkausten hankintalogistiikan kuljetuspäästöjä 95 prosenttia. Keskeinen sijaintimme Kuopiossa rajoittaa logistiikan päästöjä valtakunnallisissa toimituksissa.
Huomisen perinteet luodaan tänään
Mitä tulee vastuullisuuteen, ajattelemme, että vain teot ratkaisevat. Siksi me emme vain kompensoi tai tee kompromisseja. Meidät löytää vesiltä, laboratorioista ja keittiöistä tekemässä asioita, jotka auttavat luontoa ja yhteiskuntaa voimaan paremmin tänään ja huomenna.
Poimintoja vastuullisuusteoistamme vuosilta 2022-2023:
Koko kala-alalla on vielä parannettavaa siinä, kuinka kala hyödynnetään elintarvikkeena. Me käytämme jo nyt raaka-aineen 100%:sti, eikä hukkaa synny. Päätimme kuitenkin vaatia itseltämme vielä enemmän. Todellisuudessa kala on lähes kaikkinensa hyödynnettävissä elintarvikkeena, jos on valmis näkemään hieman vaivaa. Siksi aloitimme merkittävän uusien kalatuotteiden kehityksen. Pian voimme pian tarjoilla uusia yhä vastuullisempia kalatuotteita. Se, jos mikä, on järkevää ja vastuullista.
Hankimme vastuullisen kotimaisen laatukalan tuotemerkki Benellan, jotta voimme tehokkaammin edistää suomalaisen kalankasvatuksen kestävyyskehitystä ja alan elinvoimaisuutta.
Turvataksemme kotimaisen vastuullisen raaka-aineen riittävyyden lähdimme mukaan kalan alkutuotantoon. Ostimme osuuden Kalankasvatus Vääräniemestä. Yhtiö on kalankasvatusalan edelläkävijä. Se kasvattaa kirjolohta ja siikaa ruokakalaksi sekä kalanpoikasia istutettavaksi. Yhtiö tekee työtä uhanalaisen emokalakannan elvyttämiseksi.
Kalavapriikin Mittaustalkoot pitää kirjaa toteutuneista ja työn alla olevista ympäristötavoitteistamme. Vuonna 2022 saavutimme hiilineutraalin jätehuollon ja toteutimme ensimmäisenä kalaruokatalona hiilijalanjälkilaskennan kuluttajapakatuille tuotteillemme Biocode Collectiven avulla. Aiomme vuoteen 2025 mennessä olla hiilineutraaleja oman toimintamme osalta sekä koko toimitusketjun osalta vuoteen 2035 mennessä.
Norjan lohen osalta olemme siirtyneet kestävästi ja vastuullisesti kasvatettuun ASC-sertifioituun kalaan. Tässä olemme onnistuneet sertifioidun kalan hieman korkeammista kustannuksista ja toimitushaasteista huolimatta. Uskomme, että tämä työ kääntyy ajan myötä yhteiseksi eduksemme.
Elinvoimainen järvilohi -hanke saa tukea kasvatus- ja istutustyöhönsä kalaruokatalo Kalavapriikki Oy:ltä, kun osapuolet sopivat yhteistyöstä vuosille 2024–2026. Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen pelastamiseksi tekemistä riittää hankkeen puitteissa vielä vuosikymmeniksi.
Selvitimme Kalavapriikin osaomistaman kasvattamon, Kalankasvatus Vääräniemen, tuottaman kirjolohen hiilijalanjäljen yhteistyössä Envitecpolisin kanssa, jotta pystymme laskemaan tuotteillemme hiilijalanjäljet entistäkin tarkemmin. Tavoitteena on myös löytää ratkaisuja kirjolohen kasvatuksen hiilijalanjäljen pienentämiseksi.
Jotta keho, mieli ja luonto voivat hyvin
Meille vastuullisuus on ratkaisuja ja tekoja, aina enemmän kuin vain sanoja. Se on näkyviä ja mitattavia, hyvää mielelle, keholle ja luonnolle tuottavia valintoja. Sitä, että toimimme arvostaen ja reilusti ihmisiä, yhteiskuntaa ja ympäristöä kohtaan. Se on rohkeutta olla avoin, julkaista tietoa ja ruokkia keskustelua. Sekä ennen kaikkea, tahtoa olla suunnannäyttäjä, joka luo entistä kestävämpää ruokakulttuuria Suomeen. Vastuullisen toiminnan takeeksi olemme myös sitoutuneet noudattamaan tinkimättömästi useita yleisesti tunnettuja sertifikaatteja.